2.- FER QUE CAIGUI ON VULGUIS ?

 

Preguntes:


1. Es pot controlar la caiguda del paper a l'etapa A?

En l'etapa A no es pot controlar la direcció de la caiguda del quadrat del paper. He retallat un full de paper A4  en forma de quadrat, de la manera que ens han ensenyat tota la vida, i un cop ja ho tenia fet l'he anat llançant a diferentes alçades varies vegades. La conclusió que he arribat és que sempre cau a diferent llocs. La meva "hipòtesi" és que és quasi impossivle que caigui al mateix lloc ja que sempes en el full existirà una petita pertorbació que impedirà que la seva caiguda sigui vertical. 

La configuració i posició del full és un compromís entre la força gravitatòria, que emet la Terra, i la força aerodinàmica sobre la mateixa. La gravetat tendeix a, d'una manera molt col·loquial, "arrastrar" el cos cap a baix uniformement, en canvi, l'aire, és a dir, la força de fregament empeny aquest cos per frenar la seva caiguda.

Per acabar, el centre de gravetat del full tendeix a estar el més a baix possible i amb els seus costats corbs lleugerament mirant cap a dalt, es produeixen aquestes oscil·lacions que impedeixen que el cos caigui d'una manera vertical/recta sinó fent una mena d'ones que giren d'un costat a l'altre. 

2. Ho pots fer a l'etapa D?

Sorprenentment en aquesta estapa si que podem controlar la posició en la que caurà. Això es degut al centre de gravetat, és a dir, que ara doblegant el quadrat en forma de piràmide la força de la gravetat afectarà en un punt concret. 

Al concentrar la gravetat en un punt concret del cos, al contrari que en l'etapa A, aquest caurà de la mateixa manera de la que ha estat llançada, és a dir, verticalment sense que es produeixi la molestia dels seus extrems degut a la seva forma aerodinàmica.

És pràcticament el mateix sistema que s'utilitza alhora de construir un avió.

3. A què creus que és deguda la diferència?

Com he comentat anteriorment, la diferència en que cau el full en una etapa i l'altra es degut a la seva forma. 

En l'apartat A aquesta forma de quadrat provoca oscil·lacions que impedeixen una trajectòria recta ja que el extrems són impulsats cap a fora i impedeixen que la força de la gravetat en centri només en el centre de gravetat del cos provocant aquestes oscil·lacions.

En canvi, en l'apartat D, aquesta força només es centra en el centre de gravetat "deixant de costat" els extrems i la resta del cos, degut a la forma aerodinàmica de la piràmide.

4. Què passa en inclinar la piràmide?

Si inclinem la posició de la piràmide alhora de llançar-la a terra no passarà res. La piràmide tornarà a girar-se per si sola i tornarà a centrar la força de gravetat en el centre de gravetat produint-se la mateixa situació que en l'apartat D, amb el mateixos motius.


RECICLEM UNA AMPOLLA?

Molí de plàstic reciclat, preparació pas per pas:

























Comentarios